01 Ianuarie 2018 - 31 Decembrie 2018, pelerinaj
Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Moldova, Romania, Rusia, Ucraina,
Ce poate fi mai odihnitor pentru suflet şi minte decât un pelerinaj la sfintele mănăstiri?!... Luaţi-vă o zi sau mai multe, de refugiu în atmosfera de pace şi sfinţenie de acolo, care aduce tihna mult râvnită în sufletele noastre. Sunteţi 2, 3, 4... doritori de pelerinaj? Doriţi să ajungeţi la o mănăstire anume sau aveţi un traseu pe care aţi fi încântaţi să-l parcurgeţi? Sunaţi-ne sau trimiteţi-ne un E-mail şi vom face tot ce ne stă în putinţă să vă împliniţi visul. Doamne ajută!
Aţi fost vreodată în vreun pelerinaj? Puteţi lăsa grijile casei?
V-aţi hotărât să mergeţi în pelerinaj. Atunci e momentul să cunoaşteţi câteva lucruri. Chiar dacă aţi mai fost în pelerinaj, cu siguranţă sunt locuri care vă pot face să mai reveniţi. Aceste rânduri ce urmează sunt o încercare modestă de a vă îndemna să gustaţi din acest izvor dulce al ortodoxiei - pelerinajul. Citiţi-le cu atenţie şi cu răbdare.
Ce este pelerinajul? Pelerinajul este drumul pe care îl face creştinul pentru a-L căuta pe Dumnezeu într-un loc unde se manifestă cu putere prezenţa Lui: biserici, mănăstiri, icoane, sfinte moaşte şi oameni cu viaţă sfântă - preoţi, călugări şi credincioşi. Pelerinajul nu este o modă, o plimbare sau turism religios, cum consideră unii. Cei care caută să vadă multe şi să plece doar cu amintirea unui loc neobişnuit vor rămâne doar cu atât. Dacă, după pelerinaj, omul nu simte că a devenit mai bun, mai bogat spiritual, mai credincios decât era înainte de a pleca la drum înseamnă că a fost doar un simplu turist. Totuşi e bine să revină dacă doreşte aceste lucru. Însăşi această dorinţă e un semn că sufletul doreşte o schimbare lăuntrică.
Cine poate fi pelerin? Pelerin este orice creştin care îl caută pe Dumnezeu, cerând de la El iertarea de păcate şi o rezolvare a problemelor sale de orice natură prin El.
A fi pelerin înseamnă a fi un căutător de sfinţenie, de frumos şi mai ales de Dumnezeu. Pelerinul caută întotdeauna să descopere noi mijloace care să-l apropie de Dumnezeu şi caută să se redescopere pe el însuşi. Pelerinul caută locuri izvorâtoare de sfinţenie, caută duhovnici îndrumători şi sfinte moaşte care să-l pună în legătură cu Izvorul Sfinţeniei - cu Dumnezeu.
Care este scopul pelerinajului? Scopul pelerinajului este îndreptarea vieţii către Dumnezeu prin poruncile Lui. Rugăciunile, ostenelile şi cheltuiala făcută cu prilejul pelerinajului aduc iertare de păcate, împăcarea cu Dumnezeu, uşurarea sufletului şi liniştirea conştiinţei, dacă sunt însoţite de spovedania la un preot duhovnic şi de hotărârea de schimbare a vieţii după poruncile lui Dumnezeu.
Părintele Claudiu Z.
Traseul pelerinajului
|
|